top of page

De zon en bescherming van de huid 🌞


Het is zomer. Eindelijk!! De zon laat zich steeds meer zien en wij zijn ook steeds vaker buiten te vinden. Heerlijk. Maar.. het is heel belangrijk om jouw huid op een goede manier te blijven beschermen. Maar wat is nu een goede bescherming?


Wat is SPF?

Op de verpakking van een zonproduct staat altijd SPF vermeld. Dit betekend Sun Protection Factor. Deze vermelding geeft de maat van bescherming aan tegen uvB - niet tegen uvA. Tenzij anders vermeld. Wil je ook een beschermt worden voor uvA, kijk dan naar een cirkelvormig icoontje om het woord uvA. Gelukkig bieden de meeste SPF's een broedspectrum bescherming. Zodat je beschermt bent tegen uvA én uvB.


Wat is het verschil uvA en uvB?

Zoals je waarschijnlijk wel weet geeft de zon uv-straling af. Zo bestaat er uvA, uvB en zelfs uvC.

UvB dringt minder diep de huid door en zorgt voor de aanmaak van vitamine D 👏🏻 maar.. het zorgt ook voor verbranding en verkleuring van de huid. UvA dringt wel dieper in de huid en is voor het grootste deel verantwoordelijk voor fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. UvC-licht is schadelijk voor de mens, want het vernietigt huidcellen. Gelukkig wordt natuurlijk uvC-straling volledig geblokkeerd door onze atmosfeer. Het allerbeste is om je dus te beschermen voor zowel uvB als uvA. Een makkelijk ezels bruggentje.. UvA is ageing, uvB is burning.


Hoogte van bescherming.

Op de verpakking wordt ook de hoogte van het factor vermeld. SPF 10, 15, 30, 40, 50, 100. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten, voordat er zonverbranding optreedt. Maar, hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden hangt niet alleen af van het aanbrengen van SPF maar ook van je huidtype, de stand van de zon enzovoorts. Mijn advies is om je altijd goed te beschermen met een factor 30 en als je naar buiten gaat dit iedere twee uur te herhalen. Just to be save. Je denkt nu waarschijnlijk, als ik factor 50 smeer ben ik langer beschermt. Alleen.. Een SPF 30 en 50 verschillen vrijwel niets van elkaar. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal.


Even Better advies.

Ik kan het vaak genoeg zeggen. Maar wees lief voor jezelf én voor je huid. Let op je aantal zonuren, drink voldoende water en smeer je gezicht én je lichaam royaal en regelmatig in met SPF. Ps. ben je op zoek naar een fijne zoinbescherming voor je gezicht? De Esse Sunscreen SPF 30 is mijn persoonlijke favoriet


Fijne zomer.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page